Johan (39) en Lindsay (42) zijn eerste fair play-ouders in provincie die roepende ouders langs zijlijn moeten terugfluiten“
WESTENDE/MIDDELKERKE/GISTEL –
Voetbal Vlaanderen lanceerde onlangs een grootschalig actieplan om racisme, discriminatie en onethisch gedrag op en langs Vlaamse voetbalvelden terug te dringen.
Zaterdag werden Johan Bos en Lindsay Rau de eerste fair play-ouders – een van de maatregelen van het actieplan – ingezet tijdens de U15-wedstrijd tussen Beaufort Middelkerke en KEG Gistel.
Op zaterdag 3 september werd het startschot gegeven van het nieuwe voetbalseizoen bij de jeugdreeksen en daarom werkte Voetbal Vlaanderen een grootschalig actieplan uit om de sportiviteit langs en op de Vlaamse voetbalvelden aanzienlijk te verbeteren, onder de hashtag #doedegijdathuisook. Opvallend: het plan richt zich niet alleen tot de spelers en de trainers, maar voor het eerst ook tot de ouders, die actief worden betrokken langs de zijlijn. Daarnaast is er nu een fair play-klassement, er worden extra integriteitsverantwoordelijken opgeleid en er zijn de fair play-ouders. Met de fair play-ouder creëert Voetbal Vlaanderen een nieuwe functie binnen de jeugdreeksen. (lees verder onder de foto)
Op zaterdag 3 september haalden in Vlaanderen zo’n 156.000 jeugdspelers hun voetbalschoenen van onder het stof na de zomerstop. De fair play-ouders kregen meteen een grote rol toegedeeld. Zij engageren zich om de taak op zich te nemen om de wedstrijd sportief te houden. Dat gebeurde in West-Vlaanderen voor het eerst in Middelkerke. Daar stond zaterdag om 14 uur de U15-wedstrijd tussen Beaufort Middelkerke en de buren van KEG Gistel op het programma.
Binnen de clubs wordt met een beurtrol gewerkt. Elk weekend kunnen de clubs een andere ouder aanstellen als fair play-ouder. Het project wordt in eerste instantie uitgerold naar de gewestelijke U15-reeksen, maar wordt nadien ook uitgebreid naar andere competities. “Wat we moeten doen? We moeten eigenlijk de ouders die het te bont maken langs de zijlijn terugfluiten”, vertelt Lindsay, wiens 14-jarige zoon bij KEG Gistel voetbalt. “Laatst was er bijvoorbeeld een wedstrijd die werd stilgelegd omdat de ouders van de tegenstander allerlei verwensingen riepen naar wie het horen wil. Of we op zo’n momenten nodig zijn? Ja. Maar eigenlijk valt dat bij ons allemaal wel mee. Wij hebben vooral rustige ouders in ons midden, maar er zijn andere, inderdaad. Vooral voor de spelertjes is het beter dat ze hun wedstrijd op een rustige manier kunnen spelen, zonder stress.” (lees verder onder de foto)
Johan nam dan weer diezelfde taak op zich bij de tegenstander. ”Ik ben ooit gelegenheidsscheidsrechter geweest en als scheidsrechter moet je bij momenten heel wat slikken van de ouders aan de zijlijn”, vertelt Johan. “Soms gaat het heel ver. Het blijft echter een hobby voor die jongens en dat wordt soms vergeten. Of ik heb moeten ingrijpen tijdens deze wedstrijd? Neen, maar soms wordt er al eens geroepen en dat is er bij iedereen sneller uit dan we denken. Gelukkig kennen wij elkaar allemaal al heel lang. Ik hoop dat het aanstellen van een fair play-ouder zal helpen, want er moet toch wat veranderen.”
bron: nieuwsblad.be