Algemene gegevens

Naam: FC Beaufort Middelkerke
Stamnummer: 07205
Opgericht: 2021
Kleuren: Blauw – Rood
Competitie: 4e Provinciale A

Geschiedenis

FC Beaufort Middelkerke ontstond in 2021 uit de fusie van SK Spermalie Middelkerke, K. DAVO Westende en Damesvoetbal Leffinge.

Sedert 2021 waait een nieuwe wind door het Middelkerkse voetbal. Damesvoetbal Leffinge, Davo Westende en SK Spermalie-Middelkerke smelten vanaf volgend seizoen samen tot één nieuwe fusieclub: FC Beaufort Middelkerke. Belangrijkste ambitie? De ontwikkeling van een sterke, duurzame jeugdwerking als basis voor een degelijke A-ploeg, met de damesafdeling als extra troef.

 

Eigen jeugd draagt familiale club
FC Beaufort Middelkerke moet een warme, familiale club worden die sterk inzet op de ontwikkeling en de verankering van de eigen jeugdspelers. Op termijn wil FC Beaufort Middelkerke een A-ploeg op de mat zetten met hoofdzakelijk spelers uit de eigen jeugdwerking. De jeugdwerking wordt dus de belangrijkste pijler van de nieuwe fusieclub.

 

Scoren met duidelijke doelstellingen
FC Beaufort Middelkerke wil scoren met duidelijke doelstellingen:

 

  • “Het aanbieden van voetbalplezier aan al onze spelers waardoor elke speler zijn/haar persoonlijke droom kan waarmaken en zijn/haar favoriete sport “voetbal” kan beoefenen op het eigen niveau.
  • Het aanbieden van een degelijke jeugdopleiding die mag gezien worden in de regio en die leidt naar een maximaal aantal eigen opgeleide spelers in onze A-ploeg.
  • Teamwork (spelers, trainers, afgevaardigden, bestuursleden en ouders) vormen één team met allen dezelfde doelstellingen.
  • De individuele ontwikkeling van de speler staat centraal en beoogt een ontwikkeling om te functioneren als individu in een teamsport.
  • Studies zijn prioriteit nummer 1.
  • Iedere speler moet een warm en positief gevoel overhouden aan het verblijf in onze rangen.
  • Met als enige uitzondering de A – ploeg geldt: winnen mag maar is niet onze eerste prioriteit, het leerproces, het plezier en de kameraadschap moeten primeren.”

 

 

Historische evolutie
In het uitgestrekte ‘Groot-Middelkerke’ waren oorspronkelijk 5 voetbalclubs actief: Gold Star Middelkerke, SK Spermalie, Davo Westende, SC Lombardsijde en VV Leffinge. De samensmelting tussen Gold Star Middelkerke en VV Leffinge, begin jaren 2000, was de eerste zet in de lange aanloop naar één fusieclub in Middelkerke. Zeker toen ook SK Spermalie en Middelkerke-Leffinge in 2013 fusioneerden tot SK Spermalie-Middelkerke. Davo Westende en SC Lombardsijde en Damesvoetbal Leffinge bleven autonoom verder werken.

 

Fusie stond in de sterren geschreven
Het gemeentebestuur Middelkerke nam initiatief en nodigde alle clubbesturen uit voor de eerste fusiegesprekken in mei 2020. Na een ‘voelsprietperiode’ haakte SC Lombardsijde af voor de fusieplannen.“Fusies zijn altijd gevoelige evoluties, de geesten moeten rijp zijn. Uiteraard hadden alle afzonderlijke besturen het recht om niet te kiezen voor fusie. Historie en nostalgie spelen ook altijd een rol in dergelijke gesprekken”, zegt schepen voor sport Henk Dierendonck. “Maar tijden veranderen nu eenmaal: voetbal staat niet meer alleen als populaire ploegsport, de spelersaanvoer voor de clubs vermindert. Dat lokale spelertjes bij de eigen club gaan spelen is ook geen garantie meer. De mobiliteit en de onderlinge concurrentie tussen clubs is groot.”“Als je met een aantal clubs op een zakdoek opereert, beseft iedereen dat fusioneren op termijn de enige, gezonde zet is. Het fusie-idee circuleert dus al enige tijd door de kantines en de verschillende kleed- en bestuurskamers. Maar op een moment merk je dat de onderlinge verwevenheid sterker is dan de verschillen en dan is het tijd om te smeden”, besluit Henk Dierendonck.

 

Groot scorend vermogen
“Ik ben ervan overtuigd dat dit een succesverhaal wordt, want de fusieclub heeft een groot scorend vermogen”, zegt burgemeester Dedecker. “Het bestuur is ervaren en gezond ambitieus en de vrijwilligers zijn gemotiveerd. Er is een sterke sportieve aanpak en we kunnen FC Beaufort Middelkerke een goede infrastructuur aanbieden. Vergeet trouwens niet dat FC Beaufort Middelkerke met een degelijke damesafdeling een extra troef heeft, want damesvoetbal wordt steeds populairder.

 

A-ploeg in Westende, jeugd zo lokaal mogelijk
Vanaf het seizoen 2021 speelt het A – elftal van FC Beaufort zijn thuismatchen op het kunstgrasveld van Westende. Daarnaast blijven alle jeugdelftallen t.e.m. U13 spelen op de campus waarop ze op vandaag actief zijn. Het A- elftal van de dames zal de thuiswedstrijden afwerken op het eerste terrein in Leffinge.

 

 

 

FC Beaufort zoekt vrijwilligers
*Wie zich wil engageren als vrijwilliger voor allerlei activiteiten bij de nieuwe fusieploeg mag zich altijd aanmelden bij het secretariaat.*